kaikkee mitä et oo halunna tietee

Muuta tietoa

Talon historia

Talo on rakennettu alun perin sairaalaksi vuonna 1886. Se on toiminut myöhempinä vuosina opiskelija-asuntolana sekä yksityisasuntona.

Nykyisille omistajilleen talo siirtyi vuonna 2007. Talo remontoitiin ja siinä aloitettiin ammatillinen perhekoti toiminta.

Vuonna 2019 aloitettiin suunnitelmat majatalo toiminnasta.

Mitä tarkoittaa pogosta?

Ilomantsin kirkonkylä tunnetaan myös pogostana. Pogosta on vanhatermi veronkantopiirille eli hallinnolliselle alueelle. Sanalla tarkoitettiin myöskin pitäjää, kirkollista aluetta.

Ilomantsi ei ole aikoinaan ollut ainoa pogosta. Kaikki muut muinaiset pogostat kuitenkin jäivät Neuvostoliiton puolelle rajan vedossa 1940. Nykyään Ilomantsi on Suomen ainoa pogosta.

Ilomantsi on Pohjois-Karjalan vanhin hallintopitäjä. Ilomantsin pogosta oli Pohjois-Karjalan vanhin pogosta ja lisäksi kooltaan melkoisen suuri. 1500 luvulle asti Ilomantsin pogostaan kuului melkein koko Pohjois-Karjala.

Nykyään pogostalla tarkoitetaan yleensä Ilomantsin kirkonkylän aluetta. Termi on jäänyt elämään useiden Ilomantsilaisten yritysten nimissä, muuten sitä käytetään aika harvoin. Ilomantsista löytyy esimerkiksi paikallislehti Pogostan sanomat, suosittu hiihtotapahtuma Pogostan hiihto sekä hotelli Pogostan hovi.